Új jelszó kérése

Termékajánló

Kosár

A kosár üres

Pénznem váltás

Nyelv váltás

MagyarEnglish

Google PlusOne

Fogyaszto barat

Hírlevél-archívum

Szabadság? Már szerelem is! – Avagy Apokalipszis később

 

Az emberek különböző okok miatt vágyódnak vagy éppen kényszerülnek arra, hogy egy kis időre, vagy éppen jóval többre elszakadjanak a civilizált világtól, és abból egy csipetnyit magukkal vigyenek.

 

Mindenki számára világos, hogy jelenlegi életformánk az olajnak köszönhető. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az északi félteke az olajalapú élőlények rezervátuma. Olaj és földgáz nélkül nem tudunk a családi Audival elgurulni a sarki boltig; fűtés nélkül megfagyunk télen (az elektromos fűtés sem fog sokáig melegíteni, mert az erőművek többsége olajjal működik); gyógyszerek nélkül elvisz minket a nátha; és egyáltalán, megesznek a farkasok.

 

Azok, akik felvonták a szemöldöküket akkor, amikor Szaúd-Arábia rettenetesen költséges tengeri fúrásokba kezdett partjai mentén - az állítólagos töménytelen szárazföldi készlet ellenére -, elkezdtek csomagolni, otthagyták a nagyvárost, földet vettek maguknak, vagy ökofalvakba költöztek és önellátásra rendezkedtek be. Aztán persze vannak azok, akiknek már régen tele van a hócipőjük az egész civilizált világgal, olajjal vagy anélkül, és remeteként kivonulnak a hegyekbe.

 

Azok a remeték, akik továbbra is szeretnének XBOX-ozni, illetve azok az ökofalusiak, akik nem mondanának le szívesen a turmixgépről, a kistévéről (bár mi fog menni a tévében, amikor eljön a Mad Max-éra?), vagy az elektromos hajtású szerszámokról, ne essenek kétségbe, amíg a borostyánnal benőtt falak és a rozsdás autóroncsokkal eltorlaszolt kapuk mögött az Atys-Co Kft. logóját látják.

 

Megfelelő mennyiségű napelem és inverter használata esetén az apokalipszis után sem kell feltétlenül lemondani a civilizált világ minden luxusáról. 100W-ig működtethetünk

-          netbookot;

-          mobiltelefon-töltőt;

-          akkumulátoros szerszámokat;

-          és lámpákat.

 

Míg 1000W-ig használhatunk

-          televíziókat;

-          különböző lejátszókat;

-          személyi számítógépeket;

-          ventilátorokat;

-          fúrógépeket;

-          kisebb hűtőgépeket.

 

Hát nem jó hír? Amikor a világ közösen elfogadott valutája a patkány lesz, miért elégedne meg a bográcsgulyással, amikor mikrohullámú sütőben is megfőzheti kedvenc háziállatát?

 

De vonatkoztassunk el egy pillanatra a világvégét érintő példáktól. Ha valaki a dzsungelben, vagy a sivatagban (ahol egyébként praktikusabb elhelyezni a napelemet, és a hatékonyságról ne is beszéljünk) szeretne állatokat fényképezni egy lézeraktiválású fényképezőgéppel, és készülékét szeretné hetekre, akár hónapokra magára hagyni, arra is tökéletes megoldásként szolgál egy inverter és egy napelem.

 

Persze amint eljön a világvége, az egyetlen dolog, ami az állatokkal kapcsolatban érdekes lesz, hogy milyen ízű a húsuk.

 

 

Poliandria – Egy férjből jobb a több

 

Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a többnejűségre (vagy nálunk legálisan többpartnerségre) csak a férfiak, mint a teremtés koronái jogosultak, a lányok pedig csak passzív résztvevői lehetnek a kapcsolatnak.

 

De mi van akkor, ha egy hölgy dönt úgy, hogy életét egyszerre több férjjel szimultán éli le? Ezt úgy hívják, hogy poliandria. Egy rögtönzött közvélemény kutatás eredményeként világossá vált, hogy 10-ből 9 ember még csak a jelenség nevével sincs tisztában. A poliandriáról volt aki azt hitte, hogy egy déltengeri szigetcsoport neve (lásd. Polinézia).

 

A hírekben nemrégiben megjelent, hogy egy 21 éves indiai lány 5 férjet tart otthon és elmondása szerint ötször annyi szeretet kap, mint egy átlagos nő. A koncepció lényege, hogy mindegyik férjnek megvan a maga vonzó tulajdonsága vagy extra funkciója.

 

Láthatjuk, a világ változik. Nemcsak magánéletünk, hanem a minket körülvevő technológiák és azok tápellátási metodikája. A közlekedésben, iparban, vagy akár otthonainkban használt elektronikus eszközök, kütyük különböző megfontolásokból más és más feszültségszintekkel üzemelnek. Korábban minden iparágnak megvolt a jellemző” DC feszültségszintje (digitális eszközök, 5VDC, biztonságtechnika 12VDC, ipari automatizálás 24VDC, távközléstechnika 48VDC) és az iparágak között alkalmazásszinten nem volt túl nagy átfedés.

 

Ez a helyzet napjainkra megváltozott. Egyre több olyan feladat van, amelyben több alkalmazási területről származó eszközt kell együtt működtetni. Érintésvédelmi szempontból is biztonságosabb ilyenkor egy közös DC feszültségről további DC feszültségekre alakítani az alkalmazott berendezések betáplálását, amennyiben a felvett teljesítmény ezt lehetővé teszi.

 

A Mean Well szerelhető, sorkapocs felületű DC/DC konverterei (az SD-sorozat)

 

- a sorkapcsos kialakítás miatt egyszerűen szerelhetők;

- perforált lemeztokozásuk miatt szellőzésük biztosított;

- széles bemeneti tartományokkal rendelkeznek (9,2-18V; 18-36V; 36-72V);

- egyenárami stabilizátorként is funkcionálhatnak a +/-0,5%-os kimeneti eltérés miatt;

- nagyszámú kimeneti lehetőség áll rendelkezésre (5V, 12V, 24V, 48V);

- 15W-1000W közötti teljesítményt nyújtanak;

- kiterjesztett hőmérséklet tartománnyal rendelkeznek -10 - +60C.

ÚJDONSÁG!

Vasúti szabványnak megfelelő RSD-sorzat. Megfelel az EN50155 vasúti szabványnak.

 

A fenti jellemzőkön túl ez azt jelenti, hogy a Mean Well RSD-sorozata rendelkezik:

 

- „elektromos tüskék” elleni védelemmel;

- elektromágneses interferencia elleni védelemmel;

- -40 - +71 fokos kiterjesztett hőmérséklet tartománnyal;

- 4000V-os átütési feszültséggel;

- valamint 5G-s vibráció elleni védelemmel.

 

Az RSD-sorozatot ajánljuk olyan alkalmazásokhoz, melyeket metrókba, buszokba, utánfutókba vagy éppen hajókba építenek be és rendhagyó körülmények léphetek fel működésük közben.

 

Itt megtekintheti az RSD-sorozat adatlapját.

http://www.meanwell.com/search/rsd-150/rsd-150-spec.pdf

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

PFC-set vagy ne PFC-set?

 

“A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” (Albert Einstein)

Ha valaki saját felhasználásra, otthoni használatra vásárol tápegységet nem nagyon számít, hogy az rendelkezik-e PFC szűrővel vagy sem. Az otthonunkban levő néhány tízméternyi vezetékben a nagyobb áramtüskék miatt fellépő veszteség csupán tized wattokkal több a fogyasztást eredményez a villanyóráig. A PFC szűrővel rendelkező tápegységeknek valamivel jobb a stabilitása, a hatásfoka, jobban bírja a feszültség-letöréseket, viszont magasabb a beszerzési áruk. Mi fizetünk érte, de az áramszolgáltatónak hoz hasznot: „tisztább” lesz a hálózata, ugyanis az otthoni villanyóránkhoz már több 100km-ről jöhet az áram, ami jelentős veszteséget okozhat a szolgáltatónál.
Nagyobb ipari felhasználóknál persze más a helyzet. Gondoljunk csak bele, pl. egy nagyobb áruháznak a világítását energiatakarékos LED szalagokkal és LED izzókkal kívánják megoldani. Ez komoly megtakarítást jelent az eddig használt fénycsöves megoldáshoz képest. A világítótestek tápellátását LED tápegységekkel biztosítják, hogy spóroljanak „természetesen” PFC szűrő nélkülit választanak.


Ha egy világítóegységet 1A-es tápegység táplál, akkor 1000 világítótestre 1000A-es áramfogyasztás jut. Elég lenne 1000A–rel biztosítani a rendszert, de a PFC szűrő hiánya miatt legalább 2500A-es biztosítóra van szükség és a bevezető kábelezést is legalább 2,5-szörösen kell túlméreztezni. Ráadásul az elektromos hálózatot is rengeteg felharmónikussal terheli ez a megoldás. Ezt nevezik az áramszolgáltatók „áramszennyezésnek”.


Persze lehet a fő szempont az, hogy minél olcsóbb legyen a beruházás. A világ azonban nem erre halad. Egyre inkább előtérbe kerülnek a „zöld” megoldások, amelyek minél hatékonyabban tudják előállítani az adott végterméket, vagy nyújtani ugyanazt a szolgáltatást minél kevesebb energia felhasználásával. Ez persze egy újfajta megközelítést, gondolkodásmódot is kíván.


Mondhatjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Kidobhatom a lemerült ceruzaelemet a kukába, nagy ügy, kinek tűnik fel, mi kárt okozhat? Csak egy ceruzaelem. Önthetem a használt olajat a lefolyóba, vagy ha meg akarok szabadulni a gépkocsim elhasznált akkumulátorától, kivihetem a pestszentlőrinci erdő széléhez és otthagyhatom a bokrok tövében. Ha nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, azt a heti egy zsákot a természet még bőven kibírja, nem igaz?


Sajnos nem. Mert ha rajtam kívül még 2 milliárd ember gondolja ugyanígy, akkor bizony bajban vagyunk, mint ahogy bajban is vagyunk. Megmenekülni a magunkra szabadított veszélyektől a gondolkodásmód megváltoztatásával lehet. Az elemet és a szemetet szelektíven gyűjtöm, a használt olajat elviszem egy befogadó töltőállomásra, az akkumulátort visszaadom a vásárlás helyén. És ha még 2 milliárd ember így gondolkozik, megmentettük a környezetet. Ez egész jó hír.


A felelősségteljes gondolkodásmód itt azonban nem ér véget. A mai modern elektronikai készülékeket úgy gyártják, hogy ne okozzanak áramszennyezést és ne pazaroljanak energiát. Ugyanúgy, ahogy a felelős ember lekapcsolja a villanyt abban a helyiségben, amelyikben nem tartózkodik.


A LED-világítás esetében azonban a vásárlónak megadatott a lehetőség, hogy berendezése összeszereléséről maga gondoskodjon. Ebből kifolyólag rendelkezésére áll az olcsó és a drágább, de felelősségteljes megoldás.
Tehát „gazdaságos” PFC-szűrő nélküli LED-tápegységet használni. Mint a ceruzaelemet kidobni a kukába vagy a fáradt olajat kiönteni a lefolyóba.


Kapcsolóüzemű tápegységek között itt böngészhet.


http://tapegysegaruhaz.hu/kapcsolouzemu-tapegyseg


Ha azonban kifejezetten LED-es tápegységet keresne, az alábbi linken találja őket:

http://tapegysegaruhaz.hu/led-tapegyseg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az életmentő hamisítvány avagy előítéleteink néha félrevezetőek

 

A távol-keleti termékek nem feltétlenül vezetnek halálhoz, sőt…

 

A fentiekre egy 2004-es oroszországi eset a bizonyíték.

 

Csecsen fegyveresek egy 18 páncéltörő gránátból álló, nem-karitatív jellegű csomagot helyeztek el egy nyolcemeletes lakóházban, ami végül nem volt hajlandó felrobbanni. A biztonsági szolgálat szakértői szerint a szerkezet csak azért nem repítette levegőbe a tömböt, mert az időzítőként használt Casio karóra kínai hamisítvány volt. A beállított időpontot egyszerűen átugrotta.

 

A lakóközösség ezek után minden bizonnyal kétszer is meggondolja a jövőben a kínai áruk esetleges bojkottját.

Ne feltételezzük azonban, hogy a fentiek és egyéb esetek alapján kialakult előítélet a távol-keleti bóvliról, nem zavarja azokat a helyi gyártókat, akik szakítani akarnak a „hagyományokkal”. Akik nem az olcsóságot tekintik termékük egyetlen versenyelőnyének hanem, arra törekszenek, hogy minél megbízhatóbb terméket dobjanak a piacra.

 

Hajlamosak vagyunk például Tajvant is a bóvliforrások közé sorolni, mivel a tajvani cégek nagy része Kínában végezteti a gyártás zömét (sok „patinás” nyugat európai céggel egyetemben).

 

A világ tíz legnagyobb tápegység gyártója között jegyzik a tajvani Mean Well Enterprised Co., Ltd-t. A céget 1982-ben alapította a villamosmérnök Jerry Lin. Azóta öt világrészen (Európa, Ázsia, Észak és Dél Amerika, Ausztrália) egy dinamikusan (évente 20-30%-al bővülő) vállalkozássá fejlődött. Az évek során aprólékos munkával felépített, független disztribútorokból álló értékesítési hálózatnak köszönhetően, a 2008 óta tartó gazdasági válság ellenére, a növekedés üteme nem változott.

 

A Mean Well 2012-ben ünnepelte 30. születésnapját. A május elején, Budapesten tartott éves Európai Disztribútori konferencián 15 európai ország több mint 30 cégétől érkező disztribútorai vettek részt. A konferencián levetítettek egy rövidfilmet, amely a Mean Well történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. 30 év töretlen fejlődés 5 percben elmesélve. Szívós aprómunkával, minőségi termékekkel, széles termékportfólióval, az öt kontinensen érvényes szabványok és műszaki követelmények maradéktalan tiszteletben tartásával rácáfoltak a kínai gyökerű cégekkel kapcsolatos sztereotípiákra. A Mean Well jelmondata: „Your Reliable Power Partner”. Megbízható tápegység gyártó, megbízható partner, hosszútávon.

 

A cég legnagyobb piaca Európa, ezt követi, igen kicsi lemaradással Ázsia, azon belül is Kína.

 

A konferencián elhangzott figyelmeztetésként, hogy találkozhatunk az európai piacon olyan, Mean Well logójával ellátott, tápegységekkel, amelyek nem a disztribútori hálózaton keresztül kerültek be a kontinensre.

 

Egyes kínai cégek hamisítják…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------